MARS 2019 - Idrottsklubben Surd

IK Surd
Go to content

MARS 2019

9 mars
DUBBELT GULD PÅ SM U21 I FUTSAL

Idag var det en historisk händelse i Surds historia. På det första SM för U21 tog både flickor och pojkar från IK Surd hem guld i Örebro. Hephata flickorna hade spelet i första halvlek och ledde med 1-0. Sedan vände Surd flickorna på matchen och lyckades vinna med 2-1 genom Kajsa Eliasson och Paulina Boksz. På andra matchen mot Nerike var Surd överlägsen och vann med hela 14-0! Alla i laget gjorde mål. Paulina Boksz var bästa spelare och Kajsa Eliasson var skyttedrottning.

På killsidan spelade Surdkillarna först mot Nerike som i början höll emot riktigt bra. Men sedan lossnade det för Surdarna att de kunde göra flera mål genom Abdirahman Khalif, Farhad Armani, Petrit Shabani och Dertil Ramadanovic 2 mål.

Mot Hephata var matchen jämn och bägge lagen hade vassa målchanser. Den som gjorde kanonräddningar var Surds målvakt, Emrich Lindvall Suanil. Han blev mästerskapets bäästa målvakt! Matchen slutade med 3-1 till Surd genom Ali Mohsen Dia 2 mål och Dertil Ramadanovic som blev skyttekung.

IK Surd är kvalificerade till DCL U21 i futsal i Polen som blir i oktober. Det blir tredje gången som killarna är med i DCL.

Foto: Bibliadefutebol
Text: Nanette Slättman17 mars
SURD-SPELARE BLEV SVENSK MÄSTARE I INNEBANDY
23 mars
Det spelades SM i Innebandy i Stockholm den 16-17 mars 2019 som arrangerades av IK Hephata i Liljeholmshallen.

För att gå tillbaka i tiden så deltog IK Surd sin första SM i Innebandy redan 1997 här i Göteborg. De deltog även i Borlänge år 1998.

Sen dröjde det 5 år innan de deltog i Dövidrottsspelen som spelades i Göteborg. IK Surd har fortfarande inte tagit ngn medalj i Innebandy då.

Sedan 2006 har IK Surd spelat varje SM och de lyckades knipa första SM medalj i Göteborg år 2007 då vi vann brons.

Från 2007 tills idag har vi vunnit många silver eller brons men aldrig vunnit GULD trots att vi hr varit nära många gånger, tills NU i år.

Vi var 13 spelare plus 1 målvakt med Pär Wiklund som coach. Stefan Ahlström som skulle spela men blev skadad, bidrog en del med flimklippen i IK Surds Instagram samt agerade som lagets "vattenman" som såg till att alla har det bra i laget t.ex. fixa material osv, Stort tack Stefan.

Första matchen på lördag spelades mot IK Virtus. Vi har alltid en tendens att inte spela en bra första match om man följer SMs historia tidigare. IK Virtus chockade oss med första mål redan 12 sekunder. Vi spelade upp oss men IK Virtus var inte ofarliga speciellt deras första femma var bra. Det dröjde tills 12.00 på matchklockan innan vi kunde kvittera genom Phillip Sjöberg som gjorde mål. Här gjorde Nicholas Winberg ett bra jobb som skymde deras målvakt framför målet. I andra perioden dröjde det tills ca 13 minuter innan vi gjorde Power play mål genom Marko Liimatainen med IK Virtus replikerade snabbt tills 2-2 med 3 och halv minuter kvar. Här var vi illa ute med vi lyckades ändå repa oss gjorde 2 mål på de 3 minuterna genom Adam Neverland och Joonas Leppänen.

4-2 blev slutresultatet och ett bra resultat samt en bra start for oss alla.

Nästa match trodde vi skulle bli en tuffare match mot IK Hephata men vad bra vi spelade denna match. Det blev en ren utklassningsiffror för oss.

IK Hephata hade ingen chans och vi malde på hårt på deras spelare med våra starka konditions spelare. Vi spelade helt bra positionsspel med bra passningar också. Efter 17 minuter hade vi redan 4-0 i första perioden, även om IK Hephata närmade sig i slutet med 2 snabba mål så kände vi att det inte var någon fara. Vi gjorde ytterligare 3 mål i andra perioden samt en straffmiss från Marko Liimatainen. Vi vann stort med 7-2, en otroligt bra insats av alla. Speciellt Power play spelet var riktigt bra.

Målskyttar i matchen: Henrik Lehtonen 2, Marko Liimatainen 2, Pierre Engdahl, Daniel Littorin och Joonas Leppänen.

I princip var vi klara för finalmatchen nästa dag.

Innan finalen på söndag skulle vi spela mot IF Nerike som hade ett bra lag på pappret. Vi skulle spela smart och spara på kraferna med tanke på finalen men grabbarna vill inte spara sig och körde på 100% viljet var en fröjd att se.

Alla bidrog på sitt sätt i varje moment i spel och det gjorde så att vi kunde köra över dem i andra perioden då deras kondition tröt. Efter en jämn första period som vanns av oss med 1-0, så gjorde vi fyra mål i andra perioden och blev 5-0 till oss. Oskar Thulin fick äran att hålla nollan i matchen. Enda plumpen var att Nicholas Winberg inte fick sitt mål godkänt på assist av blott 14-årige Axel Lundborg. Här tyckte vi alla att målet borde ha godkänt men domarna ville annat, synd, för båda var värd att få minst 1 poäng under matchen.

Målskyttar i matchen: Henrik Lethonen 3, Adam Neverland och Marko Liimatainen.

Nu var det dags för finalen mot IK Hephata som saknade en del spelare pga skador eller avstängning medan vi i IK Surd förfogade över en full trupp.

IK Hephata fick en straff direkt i inledningen som räddades av Oskar. Sen lyckades de med att göra 0-1 och 0-2 redan efter 6 minuters spel. Man kunde se att publiken var chockade och i extas i tron att det kunde vara en skräll på G. En liten oro spred i laget men man förslkte bygga in lugnhet hos spelarna och att vi skulle ha tålamod för vi vet vad vi kan när vi vill. Vi fortsatte att spela vårt sätt och forecheckade hårt på deras spelare i varje situation. Efter 10 minuters spel i första perioden lyckades vi spräcka deras målnolla genom Henrik Lehtonen. Sen lossnade det bara.

Innan pausen i första perioden har vi vänt från 0-2 tills 6-2, alltså bara på 10 minuter. Vilket styrkebesked från grabbarna. Vi visade vad vi kunde och levererade många snygga mål. Vi spelade helt fantastiskt power play i finalen med 3 mål framåt.
IK Hephata försökte en liten aning i andra perioden genom att gå ned i folket och de spelade bara med 7 spelare men vi avvaktade vår ledning bra och IK Hephata gjorde 3-6 tidigt i andra perioden men vi hade bra kontroll och matchen avgjordes definitivt genom Marko Liimatainers 7-3 mål i Power Play.

Matchen slutade 7-4 till oss och vi bärgade hem ett HISTORISKT SM guld.

Aldrig någonsin sedan SM start år 1993 har IK Surd vunnit SM guld i Innebandy. Glädjen var helt total efter slutsignalen och vi var det bästa laget i SM enligt många med fint positionsspel och bra passningsspel samt att vi jobbade hårt för varandra hela tiden.

Det som bidrog till SM GULD:

  • Vi gjorde 8 mål på Power Play (en spelare mer på planen) på 12 försök.
  • Vi var det minst utvisade laget i hela SM med endast 16 utvisningsminuter (8 min kom redan mot IK Virtus i första matchen)
  • Vi släppte inte något mål i Box Play (en mindre spelare på planen) i hela SM.
  • I finalen delade vi på 7 olika målskyttar i matchen vilket var en otroligt bra utdelning. Dessa som gjorde mål i finalen var: Marko Liimatainen, Henrik Lethonen, Adam Neverland, Fredrik Örlegård, Alexander Neverland, Pierre Engdahl, Joonas Leppänen.
  • Laget för jaget, alla spelade för varandra och jobbade hårt hela tiden över hela planen.
  • Helt otrolig stämning i laget över hela helgen och alla hade kul tillsammans.

Vi har även en stortalang i Axel Lundborg som är bara 14 år men redan spelat 3 SM hittils. Han fick sin första guldmedalj redan som 14-årig och var strålande glad efteråt. Han hade spelat bra i helgen även om motsåndarna kunde vara tuffa för honom jämfört med fjolårets SM så är det bättre lagen i årets SM men Acel hade visat att han klarar det med tanke på hans unga ålder.

Vi ser fram emot hans fortsatta utveckling i framtiden.

Lagledare Pär Wiklund med den yngsta spelare Axel Lundborg

Lagets veteran Hans Nilsson var redan med i SM lager år 1997 och har varit med sedan dess och tillsammans med Pär Wiklund har de försökt vinna guldet sedan 2003 men nu var båda glada över att få vinna guldet, Hans som spelare och Pär som coach.

Pär som coach kunde inte vara mer än stolt över årets IK Surd lag och deras bidrag till att vinna guldet, det har aldrig varit så lätt att leda ett sånt lag i år som tidigare.

Alla följde vår matchplan och det var definitivt det bästa IK Surd Innebands lag någonsin i ett SM sammanhang.

Vi vann alla matcher överlägset och bästa motsåndet vi fick var redan i första matchen mot IK Virtus som gav oss en ordentligt bra match vilket behövdes i fortsättningen för att vinna guldet.

VID prisutdelningen delades det även ett pris som heter Fair Play och den fick vi också plus den fina och legendariska vandrarpokalen som vi fick ta oss med hem till Göteborg.Tack IK Surd för nya matchkläder som köptes inför SM.

Vi kommer att fortsätta med detta lag tills nästa år och sikta på nytt SM guld för det var RIKTIGT kul att få vinna med detta lag och känslan är detsamma i kroppen trots att det gått en vecka sen vi vann guldet.

ETT HISTORISKT OCH OFÖRGLÖMLIGT SM GULD!

// Pär Wiklund
Skapad av IK Surd
Back to content